Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ


Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ υπερψήφισε επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την ανακούφιση των υπερχρεωμένωνστις Τράπεζες λαϊκών νοικοκυριών, σε συνέχεια της θετικής στάσης του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Στην Πρόταση Νόμου του ΚΚΕ περιέχονται ρυθμίσεις δανείων υπερχρεωμένων νοικοκυριών,μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αγροτών προς τράπεζες, με διαγραφή και «κούρεμά» τους. Αντίστοιχη Πρόταση Νόμου είχε καταθέσει στις3/8/2012 και ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συζητήθηκε και απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) στη Βουλή πριν από 7 μήνες. Την Πρόταση Νόμου του ΚΚΕ, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, την στήριξαν και οι ΑΝ.ΕΛ. Την απέρριψε η κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ η Χρυσή Αυγή επιδόθηκε σε ένα αντικομμουνιστικόαντιαριστερό και αντιδημοκρατικό κρεσέντο.
Αποσπάσματα ομιλιών του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Στρατούλη Δημήτρη, βουλευτή Β΄Αθήνας και του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Πετράκου Θανάση, βουλευτή Μεσσηνίας, κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου του ΚΚΕ  «Μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας» στην ολομέλεια της Βουλής.

stratoulis_portrait_web_small_Τα κύρια σημεία της τοποθέτησης του Δημήτρη Στρατούλη έχουν ως εξής:
«Για να μπω στην ουσία του θέματος, ψηφίζουμε επί της αρχής την πρόταση νόμου του ΚΚΕ, παρά τις όποιες παρατηρήσεις και επιφυλάξεις μας σε επιμέρους άρθρα. Γενικά, θεωρούμε συγγενική την πρόταση νόμου του ΚΚΕ, με τη δική μας πρόταση που απορρίφθηκε πριν από 4-5 μήνες στη Βουλή. Η πρότασή μας όχι μόνο απορρίφθηκε από την τρικομματική κυβέρνηση, αλλά δυστυχώς απορρίφθηκε και από τους τότε Εισηγητές του ΚΚΕ, με δικό του σκεπτικό χωρίς να θέλουμε να το ταυτίσουμε με την κυβέρνηση. Θεωρούμε την πρόταση νόμου συγγενική και θα την ψηφίσουμε επί της αρχής κάνοντας όμως μια πολιτική παρατήρηση. Δεν μπορεί να μην αναφέρονται στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου του ΚΚΕ τα μνημόνιαοι αρνητικές συνέπειές τους στα λαϊκά νοικοκυριά ως σημείο τομής που γύρισε τις κοινωνικές και εργασιακές κατακτήσεις 200 χρόνια πίσω, και η ανάγκη κοινής δράσης των δυνάμεων της Αριστεράς για την ακύρωσή τους.
Γιατί ψηφίζουμε την πρόταση του Κ.Κ.Ε. και θα επαναφέρουμε και τη δική μας αντίστοιχη πρόταση νόμου βελτιωμένη; Το κάνουμε γιατί ξέρουμε και εμείς και εσείς και όσοι μας ακούνε αυτή τη στιγμή ότι εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά έχουν μέλη τους άνεργαυποαπασχολούμενουςή απασχολούμενους, που στην καλύτερη περίπτωση και δουλειά να έχουν, έχουν δεχθεί δραστικό κούρεμα στους μισθούς. Έχουμε συνταξιούχους που έχουν κουρευτεί οι συντάξεις τους,εργαζόμενουςσυνταξιούχους ή μικρομεσαίους που έχουν θιχτεί τα εισοδήματά τους από τη μεγάληφοροεπιδρομή που έχουν υποστεί.
Γι’ αυτό εμείς μιλάμε για ρύθμιση για τα λαϊκά νοικοκυριά. Για τους λόγους που είπα, αδυνατούν αυτά τα εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά να εξυπηρετήσουν τις υψηλές δόσεις των δανείων που πήραν σε άλλες εποχές, για άλλους λόγους και σε άλλες συνθήκες.
Δε φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση, γιατί έπεσαν στη χώρα οι κεραυνοί που τους έριξε ο Δίας από τον Όλυμπο ή οι 10 πληγές του Φαραώ, αλλά γιατί την οδήγησαν οι μνημονιακές πολιτικές τις οποίες εφαρμόζετε και, εάν συνεχίσετε να τις εφαρμόζετε και πάρετε νέα μέτρα, εφόσον σας πιέζει η τρόικα, γιατί λέει ότι είναι 8,2 δις ευρώ η απόκλιση δημοσίων εσόδων για το 2015-16, τότε θα δημιουργήσετε ακόμη περισσότερη δυστυχία, ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωση, ακόμα μεγαλύτερη ανεργία και κυρίως, για το θέμα που μιλάμε, ακόμα μεγαλύτερη αδυναμία των λαϊκών νοικοκυριών να αποπληρώσουν ταδάνειά τους στις τράπεζες.
Γι’ αυτό επείγει τώρα να γίνει η ρύθμιση και θεωρούμε αδιανόητο που δεν δεχθήκατε πριν 6 μήνες και την πρόταση νόμου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΕΚΜ για τη νέα σεισάχθεια, ώστε να έχουν ολική διαγραφή χρεώναυτοί που είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας, οι άνεργοι, τα άτομα με αναπηρία, οι άρρωστοι και οιυπερήλικες. Αδυνατούμε να καταλάβουμε γιατί δεν δέχεστε τη μερική διαγραφή χρεών προς τις τράπεζες, ανάλογα με τη μείωση των εισοδημάτων που είχαν τα λαϊκά νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες λόγω των μνημονιακών πολιτικών. Επίσης, γιατί δεν δέχεστε να πληρώνουν κάθε μήνα μέχρι το 30% του εισοδήματός τους για τραπεζικές δανειακές δόσεις και το υπόλοιπο κύριε συνάδελφε τηςΝέας Δημοκρατίας, να μη μεταφέρεται σε άλλη χρονιά, αλλά αφού δεν μπορούν να το πληρώσουν, να διαγράφεται και να επανεξετάζεται ανάλογα με το εισόδημα που έχει κάποιος κάθε χρονιά. Αδυνατούμε να καταλάβουμε γιατί δεν δέχεστε στη πρόταση νόμου μας, την εκλογίκευση των επιτοκίων, δηλαδή, τη μείωση των επιτοκίων ειδικά στις πιστωτικές κάρτες και τα καταναλωτικά δάνεια που είναι ιδιαίτερα ληστρικά, και γιατί δεν δέχεστε να παγώνει η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης και είσπραξης από τις τράπεζες, όταν προσφεύγει σε αυτές ο δανειολήπτης και ζητάει εναγωνίως ρύθμιση των δανείων του.
Τέλος, αδυνατούμε να καταλάβουμε, γιατί δεν δέχεστε τη θέσπιση αναγκαστικών κανόνων, ώστε οι τράπεζες αναγκαστικά να δέχονται αυτές τις ρυθμίσεις και όχι να επαφίεται στην καλή τους θέληση η λύση ή στο να πάει να βρει το δίκιο του ο δανειολήπτης.
Ψηφίζουμε την πρόταση νόμου του Κ.Κ.Ε. και θα επαναφέρουμε και τη δική μας πρόταση νόμου, πρώτον, για να είμαστε συνεπείς με όσα έχουμε πει προεκλογικά, γιατί επιτέλους σε αυτή τη χώρα θα πρέπει κάποιοι, να συνηθίσουν ότι υπάρχουν και πολιτικές δυνάμεις στην Αριστερά, οι οποίες ό,τι λένε προεκλογικά το εννοούν και το κάνουν μετεκλογικά και κυρίως, για να στηρίξουμε τη μάχη που δίνει ο ελληνικός λαός για την επιβίωσή του. Θα στηρίξουμε τέτοιες προτάσεις, όχι μόνο στη Βουλή, αλλά και με την παρουσία μας σε αγώνες και με δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, ώστε να μη βρεθεί κανείς και καμιά, μόνος και μόνη απέναντι στην κρίση και τις τράπεζες, να μη χάσει κανείς το σπίτι του για χρέη 1.000 – 2.000 ή 5.000 ευρώ. Θα κάνουμε οτιδήποτε αυτές οι προτάσεις να γίνουν υπόθεση του ίδιου το λαϊκού κινήματος και αύριο, με άλλους συσχετισμούς και άλλες καταστάσεις μέσα στη Βουλή και στην πολιτική, να γίνουν και νόμος του κράτους

petrakos_wideΤα κύρια σημεία της τοποθέτησης του Θανάση Πετράκου έχουν ως εξής:
«Τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν από τις σκληρές νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές. Επιβάλλεται συνεπώς να ανακουφιστούν οι λαϊκές οικογένειες. Επιβάλλεται να ανακουφιστούν άμεσα ταυπερχρεωμένα νοικοκυριά. Για τον λόγο αυτό ψηφίζουμε επί της αρχής την πρόταση νόμου του ΚΚΕ, παρά τις όποιες παρατηρήσεις και επιφυλάξεις μας ή επί μέρους διαφωνίες, σε πλευρές του σκεπτικού του.
Επείγει τώρα να γίνουν ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνουν:
  • Ολική διαγραφή χρεών αυτοί που είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας, οι άνεργοι, τα άτομα με αναπηρία, οι άρρωστοι και οι υπερήλικες.
  • Μερική διαγραφή χρεών προς τις τράπεζες, ανάλογα με τη μείωση των εισοδημάτων που είχαν ταλαϊκά νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες λόγω των μνημονιακών πολιτικών
  • Μηνιαία τραπεζική δόση μέχρι το 30% του εισοδήματός τους και το υπόλοιπο να διαγράφεται και να επανεξετάζεται ανάλογα με το εισόδημα που έχει κάποιος κάθε χρονιά.
  • Εκλογίκευση των επιτοκίων, δηλαδή, τη μείωση των επιτοκίων ειδικά στις πιστωτικές κάρτες καιτα καταναλωτικά δάνεια που είναι ιδιαίτερα ληστρικά,
  • Πάγωμα διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης και είσπραξης από τις τράπεζες, όταν προσφεύγει σε αυτές ο δανειολήπτης και ζητάει εναγωνίως ρύθμιση των δανείων του.
  • Ριζική αλλαγή του «Τειρεσία»
  • Θέσπιση αναγκαστικών κανόνων, ώστε οι τράπεζες αναγκαστικά να δέχονται αυτές τις ρυθμίσεις και όχι να επαφίεται στην καλή τους θέληση η λύση ή στο να πάει να βρει το δίκιο του ο δανειολήπτης στο δικαστήριο.
Τέλος, θέλω να αναφερθώ στα πυρόπληκτα δάνεια που δόθηκαν για την αποκατάσταση των ζημιών από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 σε επιχειρήσεις, μικροεπιχειρήσεις και στους πυρόπληκτουςΝομούς ΜεσσηνίαςΑρκαδίαςΗλείαςΑχαΐαςΛακωνίας και Εύβοιας.
Θα έπρεπε, όπως σας προτείνουν οι μικροεπιχειρηματίες και τα επιμελητήρια των πυρόπληκτων νομών, να υπάρξει μία σειρά ρυθμίσεων, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αποπληρώσουν τα δάνεια και να μην οδηγηθούν σε κλείσιμο.
Εσείς τι κάνατε; Την περίφημη νύχτα που καταργήσατε ακόμα και την έννοια του κατώτερου μισθού, θεσμοθετώντας την απαράδεκτη τροπολογία την Κυριακή των Βαΐων, εκείνη τη νύχτα φέρατε και άλλη τροπολογία, η οποία σήμερα πλέον είναι η παράγραφος 4 του άρθρου 20 του ν. 4151/2013 της Κυριακής των Βαΐων.
Με αυτήν την τροπολογία παραδίδετε στην κρίση των πιστωτικών ιδρυμάτων την όποια βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αυτών, αλλά και του συνόλου των συμφερόντων και των δικαιωμάτων του ελληνικού Δημοσίου ως εγγυητή. Αφήνετε τα πιστωτικά ιδρύματα απόλυτα να προβαίνουν σε αναγκαστικές εκτελέσεις σε βάρος του συνόλου του υπέγγυου και μη, επιχειρηματικού και εξωεπιχειρηματικού ενεργητικού των επιχειρήσεων.
Πρέπει, λοιπόν, πέραν των άλλων να ακυρώσετε άμεσα και αυτήν την απαράδεκτη τροπολογία που έχει μετατραπεί τώρα, όπως προείπα, στην παράγραφο 4 του άρθρου 20 του συγκεκριμένου νόμουτου ν. 4151.
Κυρίες και κύριοι, για όλους αυτούς τους λόγους –και όχι μόνο- επιβάλλεται ως αφετηρία για μία προοδευτική πορεία του τόπου, η κατάργηση του Μνημονίου και των εφαρμοστικών του νόμων, η εθνικοποίηση - κοινωνικοποίηση των τραπεζών, η επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων, η καταγγελία των επαχθών όρων τους και η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Και όλα αυτά –επαναλαμβάνω- ως προϋπόθεση και ως αφετηρία για μία προοδευτική πορεία του τόπου.
Προϋπόθεση για μία τέτοια πολιτική είναι μία κυβέρνηση της Αριστεράς με συμπαράταξη όλων τωναριστερών και προοδευτικών δυνάμεων. Η νεοφιλελεύθερη πολιτική της Κυβέρνησης πρέπει να ανατραπεί και να τερματιστεί άμεσα

πηγη:iskra.gr
 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ

Eπικοινωνία

foxyform