Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Οι θέσεις ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ για το πολυνομοσχέδιο


«Με το σημερινό νομοσχέδιο, ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση για τον δημόσιο τομέα» ανέφερε στην εισήγησή του για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, και ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
«Η συζήτηση αυτή δεν ανοίγει με τους καλύτερους δυνατούς όρους» υποστήριξε ο κος Κωνσταντινόπουλος. «Ενώ λέμε ότι θέλουμε ανθρώπους με υψηλά προσόντα για την αναβάθμιση του Δημοσίου, την ίδια ώρα μας λέτε ότι μπορεί ένας απόφοιτος Λυκείου να πάρει πιθανόν την θέση ενός αποφοίτου ΤΕΙ, αλλά και ενός αποφοίτου ΑΕΙ με μεταπτυχιακό και διδακτορικό στον τομέα των Οικονομικών. Πρόκειται για μεγάλη αντίφαση που δεν πείθει την κοινωνία πως το σχέδιο της τροκομματικής κυβέρνησης έχει συνέπεια και συνέχεια» ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Σε ό,τι αφορά τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα, ο κος Κωνσταντινόπουλος, υποστήριξε πως θα πρέπει να γίνουν κατόπιν αξιολόγησης του ΑΣΕΠ, αλλιώς «οι απολύσεις με κλειστά μάτια, θα είναι βούτυρο στο ψωμί όλων αυτών που θέλουν να μην αλλάξει τίποτα».
Ο αγορητής του ΠΑΣΟΚ μίλησε με τη σειρά του για τους «μύθους του ΣΥΡΙΖΑ και του συνοθυλεύματος των αντιμνημονιακών δυνάμεων, ότι μπορούμε να βρούμε εύκολα χρήματα από άλλες χώρες. Το παράδειγμα της Κύπρου, δυστυχώς επιβεβαίωσε όλους εμάς που λέγαμε ότι ο ασφαλής αλλά παράλληλα δύσκολος δρόμος, είναι ο δρόμος της Ευρώπης» σημείωσε.
Αρκετές επιφυλάξεις σε ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, διατύπωσε για λογαριασμό της Δημοκρατικής Αριστεράς η Ασημίνα Ξυροτήρη, εκτιμώντας παράλληλα πως «έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης».
Η κα Ξυροτήρη, μετέφερε τις ανησυχίες των επιχειρήσεων της Μακεδονίας και της Θράκης που είχαν λάβει κρατικές επιδοτήσεις, μήπως κληθούνε να τις επιστρέψουν πίσω και μάλιστα εντόκως, καθώς «δεν έγιναν οι ενέργειες εκείνες, ώστε να αποδειχθεί πως οι ενισχύσεις δόθηκαν υπό προϋποθέσεις και δεν ειναι παράνομες». Η ειδική αγορήτρια της ΔΗΜΑΡ, εξέφρασε την αντίθεσή της στις διατάξεις για την απελευθέρωση του επαγγέλματος του γεωτεχνικού και του λογιστή-φοροτεχνικού, «που απελευθερώνουν κάποιες δραστηριότητες και πραγματικά δημιουργούν μιαν άσχημη κατάσταση αναφορικά με την αναγνώριση του κόπου των ελλήνων πολιτών να σπουδάσουν». Στα θέματα δε, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, «υπάρχουν μεγάλα ζητήματα, παρότι έγιναν κάποιες βασικές βελτιώσεις για τους αγρότες παραγωγούς και τα συνδεδεμένα νησιά».
Η αγορήτρια της ΔΗΜΑΡ ζήτησε πιο σαφή δέσμευση εκ μέρους της κυβέρνησης για την εισαγωγή του συμψηφισμού οφειλών που θα περιλαμβάνει και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και του φόρου στο πετρέλαιο - και αναφέρθηκε και στην κατάθεση τροπολογίας εκ μέρους του κόμματός της, προκειμένου να συμπεριληφθούν στην απαλλαγή από τον ειδικό φόρο ακινήτων και οι οικογένειες με εισόδημα κάτω του ορίου της φτώχειας.
«Βρήκατε τη δεξαμενή για μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο» κατηγόρησε την κυβέρνηση για λογαριασμό των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο Νότης Μαριάς. «Πρέπει να βρείτε 15.000. Λέγατε πως είναι οι επίορκοι, αλλά ο αριθμός τους δεν είναι τόσο μεγάλος - και έρχεστε τώρα με το νομοσχέδιο να κάνετε λόγο για τις εργασιακές σχέσεις αορίστου χρόνου στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου χωρίς τις δήθεν διασφαλίσεις περί κινητικότητας του παρελθόντος...».
Ο αγορητής των ΑΝΕΛ κατηγόρησε την κυβέρνηση και τα στελέχη της πλειοψηφίας, ότι παραμένουν «οι πιο πιστοί οπαδοί της Μέρκελ, την ώρα που ακόμα και οι σύμμαχοί σας στην Ευρώπη, ακόμα και ο Μπαρόζο βγήκε και είπε πως τελείωσε η ιστορία της λιτότητας - και αναζητούν ρύθμιση διάσωσης. Δεν μπορεί η χώρα να εξαρτάται από τον λάθος πολλαπλασιστή» παρατήρησε. Όσον αφορά δε, τη μεθοδολογία της συζήτησης του νομοσχεδίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και με όλες τις διατάξεις σε ένα άρθρο, ο κος Μαριάς υποστήριξε πως αποσκοπεί στην υφαρπαγή της ψήφου της πλειοψηφίας: «Οι εξηγήσεις του κου Στουρνάρα για το κατεπείγον δεν πείθουν. Το νομοσχέδιο έχει διατάξεις σε εφαρμογή του δεύτερου Μνημονίου, που είχατε όλο το χρόνο να τις ρυθμίσετε. Φέρνετε τροπολογίες που θα θέλαμε κι εμείς να υπερψηφίσουμε, αλλά δεν μπορούμε με τη λογική του ενός άρθρου, του όλα ή τίποτα» ανέφερε.
«Καλούμαστε να ψηφίσουμε ένα προαπαιτούμενο για να εισπράξουμε τη σωτήρια δόση και να μην χρεοκοπήσουμε. Ενώ πριν το πρώτο Μνημόνιο πείσατε κάποιους απ' τους ψηφοφόρους και με χίλια ζόρια σχηματίσατε μία τρικομματική τερατουργική κυβέρνηση εξαπατώντας τους ψηφοφόρους, σήμερα δεν πείθετε πλέον κανέναν» παρατήρησε στην ομιλία του ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος.
«Επιμένετε πως τα εν λόγω προαπαιτούμενα είναι απαραίτητα και μονόδρομος. Μας είπατε πως τα μέτρα που παίρνετε θα είναι τα τελευταία, εφαλτήριο ανάπτυξης και άλλες τέτοιες γελοιότητες που μόνον θυμηδία θα προκαλούσαν, αν δεν είχαν οδηγήσει εκατομμύρια συμπατριωτών μας στη μιζέρια και εκατομμύρια στο χείλος του γκρεμού. Είναι ανάπτυξη η βάρβαρη επαναφορά οθωμανικών κατοχικών θεσμών όπως το χαράτσι; Το να εξοντώνεται ένα επάγγελμα όπως αυτό του αρτοποιού;» αναρωτήθηκε ο κος Παναγιώταρος και συμπλήρωσε: «Πάτε να κάνετε το απόλυτο μπάχαλο στις λαϊκές αγορές: Θα τις κάνετε άντρο παράνομων αλλοδαπών που θα πουλάνε πάσης φύσεως πραμάτειες χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο. Εξοντώνετε το λαό. Είστε εντολοδόχοι της Τρόικας που είναι εντολοδόχοι κάποιων άλλων γαμψομύτηδων τοκογλύφων, των γνωστών Σάυλοκ που καταστρέφουν την υφήλιο προκειμένου να γεμίσουν τα πουγκιά τους».
«Το ΚΚΕ καταγγέλει και καταψηφίζει το αντιλαϊκό νομοσχέδιο του ενός και μόνου άρθρου, τόσο για την ουσία του, όσο και για τον τρόπο με τον οποίον έρχεται» ανέφερε ο Νίκος Καραθανασόπουλος.
Στην πράξη, «μονιμοποιείται το χαράτσι στα ακίνητα - και έχουν το θράσος να λένε πως βελτιώνουν και την κατάσταση. Για τον διακανονισμό των οφειλών προς το Δημόσιο, θεσπίζεται τοκογλυφικό επιτόκιο 15% σε περίπτωση καθυστέρησης μιας δόσης. Οι τράπεζες ωχριούν μπροστά στη ρύθμιση αυτή! Άνθρωποι με 500-600 ευρώ δεν μπορούν να ζήσουν. Πώς θα πληρώσουν τα χαράτσια και τους φόρους; Πώς μπορεί κάποιος που χρωστά τις ασφαλιστικές εισφορές δύο χρόνων, να μπει στη ρύθμιση πληρώνοντας τις δόσεις του 2013 και τη δόση της ρύθμισης; Εκεί που δεν μπορεί να πληρώσει τα 860 ευρώ, είναι δυνατόν κάποιος να πληρώσει τα 1.280;»
«Εμείς θέλουμε κούρεμα των φορολογικών οφειλών της λαϊκής οικογένειας, γιατί τους έχετε κουρέψει τη ζωή, τους μισθούς και τις συντάξεις. Και όχι μόνον να τους κουρέψετε τις οφειλές, αλλά να το κάνετε σε πλαίσιο γενικευμένων φοροαπαλλαγών για το λαό. Τη στιγμή που δεν κουρεύετε τις οφειλές, κουρεύετε ακόμα και τα ψωρο-ευρώ των υποχρεώσεων των εφοπλιστών» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κος Καραθανασόπουλος.-


πηγη:kathimerini.gr
 

Eπικοινωνία

foxyform