Κόντρα στην κρίση και στα προβλήματα τα ιδιωτικά συνεχίζουν να ανθούν
Η εκπαίδευση στην Ελλάδα χωρίζεται κυρίως σε τρία επίπεδα, που ονομάζονται πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, με ένα επιπρόσθετο μεταδευτεροβάθμιο επίπεδο στο οποίο παρέχεται επαγγελματική εκπαίδευση. Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση χωρίζεται στο νηπιαγωγείο, το οποίο διαρκεί ένα με δύο χρόνια, και στο δημοτικό σχολείο, το οποίο εκτείνεται σε έξι χρόνια (ηλικίες 6 έως 12 ετών).
Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση αποτελείται από δύο βαθμίδες. Πρώτα είναι το Γυμνάσιο, ένα υποχρεωτικό σχολείο διάρκειας τριών ετών, μετά το οποίο οι μαθητές μπορούν παρακολουθήσουν είτε το Λύκειο είτε επαγγελματική εκπαίδευση. Η ανώτερη τριτοβάθμια εκπαίδευση παρέχεται από τα Πανεπιστήμια και Πολυτεχνεία, τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ, 1983 έως σήμερα) και τις Ακαδημίες, οι οποίες κυρίως καλύπτουν τον στρατό και τον κλήρο. Ολες οι σχολές, ανεξαρτήτως επιπέδου, επιβλέπονται από το Υπουργείο Παιδείας.
Το Υπουργείο ασκεί συγκεντρωτικό έλεγχο στα κρατικά σχολεία αλλά και στα ιδιωτικά και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που μερικές φορές δημιουργεί προβλήματα στους ιδιοκτήτες των σχολείων να αναλάβουν πρωτοβουλίες για το καλό των μαθητών τους αλλά και των σχολείων. Παρ' όλα αυτά το ιδιωτικά σχολεία στην Ελλάδα έχουν ανθήσει και έχουν κάνει άλματα ως προς την παρεχόμενη εκπαίδευση.
Στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες οι γονείς επιλέγουν τα ιδιωτικά σχολεία για τα παιδιά τους όταν επιθυμούν αυτά να αποκτήσουν βαθιά μόρφωση και να έχουν ένα πετυχημένο επαγγελματικό μέλλον. Αυτό βέβαια πάντα εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση των γονέων αλλά και το δικό τους μορφωτικό επίπεδο, από την αποφοίτησή τους από ιδιωτικό σχολείο και από την πεποίθησή τους ότι το ιδιωτικό σχολείο είναι αποτελεσματικότερο από το δημόσιο.
πηγή ethnos.gr