Το νέο «αρχηγείο» της Apple, που θα θυμίζει διαστημόπλοιο, θα φιλοξενεί ένα αμφιθέατρο διεθνών προδιαγραφών. Το Facebook, ενώ βάζει τις τελευταίες «πινελιές» στο νέο του Campus, το οποίο θα διαθέτει εστιατόριο σούσι και κατάστημα ποδηλάτων, έχει ήδη στα σκαριά μία καινούρια, ακόμη πιο θεαματική εγκατάσταση.
Περισσότερο από ποτέ άλλοτε, οι εταιρείες της Silicon Valley θέλουν το προσωπικό να βρίσκεται στα γραφεία τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Marissa Mayer, CEO της Yahoo, η οποία απαγόρευσε στους υπαλλήλους να εργάζονται από το σπίτι, προσφέροντάς τους παράλληλα κίνητρα όπως δωρεάν γεύματα και συνεδρίες μασάζ.
Αυτή την άνοιξη, οι περισσότεροι τεχνολογικοί κολοσσοί σχεδιάζουν να προσθέσουν κάθε λογής θέλγητρα στις εγκαταστάσεις τους. «Παρατηρούμε ότι οι εταιρείες προσπαθούν να βελτιώσουν το εργασιακό τους περιβάλλον, επενδύοντας σε εγκαταστάσεις που θα τις βοηθήσουν να αποσπάσουν νέα ταλέντα», λέει στο Associated Press ο Kevin Schaeffer, από το αρχιτεκτονικό γραφείο Gensler.
Ήδη νέα «αρχηγεία» ή επεκτάσεις των υπαρχόντων κατασκευάζουν εταιρείες όπως οι eBay, Intel, LinkedIn, Microsoft, Netflix, Nvidia και Oracle. Κάποια από αυτά θα είναι πραγματικά τεράστια – για παράδειγμα, οι εγκαταστάσεις της Apple θα έχουν έκταση 712.000 τετ. μέτρα. Υιοθετώντας εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά σχέδια, τα περισσότερα από αυτά θα ανήκουν στα πιο οικολογικά κτίρια που υπάρχουν στις ΗΠΑ. Στο εσωτερικό τους, θα φιλοξενούν αίθουσες πινγκ-πονγκ και ηλεκτρονικών παιχνιδιών, αλλά και κομμωτήρια.
Αν και είναι θετικό να προσφέρονται κάποιες οι ανέσεις στον εργασιακό χώρο, ορισμένοι επικριτές υποστηρίζουν πως αυτά τα τεράστια και πανάκριβα κτίρια είναι άσκοπες επενδύσεις, τα οποία στην πραγματικότητα υπονομεύουν τις ίδιες τις τεχνολογίες που αναπτύσσουν αυτές οι εταιρείες.
«Περισσότερο έλεγχο συνήθως ασκούν οι εταιρείες που διοικούνται από μεγαλύτερους σε ηλικία μάνατζερ, προσωπικά όμως βλέπω πως οι άνθρωποι που είναι 20 ή 30 χρονών μπορούν να είναι παραγωγικοί χωρίς καμία επιτήρηση», σημειώνει στο πρακτορείο ο Kevin Wheeler, ιδιοκτήτης εταιρείας διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων που συνεργάζεται με επιχειρήσεις στη Silicon Valley. «Είναι εντελώς απαρχαιωμένο να κατασκευάζει κανείς κτίρια, στα οποία οι υπάλληλοι θα υποχρεώνονται να βρίσκονται συγκεκριμένες ώρες της ημέρας».
Ο Wheeler μάλιστα θεωρεί πως η απόφαση της Yahoo οφειλόταν στο ότι «είχε καλλιεργηθεί μία κουλτούρα οκνηρίας» και ότι σύντομα η εταιρεία θα χαλαρώσει τους περιορισμούς.
Από την άλλη μεριά, οι εταιρείες υποστηρίζουν πως τα εντυπωσιακά campus είναι απαραίτητα αν θέλουν να στρατολογήσουν τα μεγαλύτερα ταλέντα και να ενισχύσουν τη δημιουργικότητα και την καινοτομία. Εξάλλου, το να κάνουν χαρούμενους τους υπαλλήλους τους έχει αντίκτυπο και στα οικονομικά τους αποτελέσματα: από τις 100 αμερικανικές εταιρείες με τα καλύτερα εργασιακά περιβάλλοντα, οι μετοχές όσων είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο έχουν κατά κανόνα καλύτερη απόδοση από τον μέσο όρο, ενώ οι επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται και από μεγαλύτερη παραγωγικότητα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Great Place to Work.
Απόδοση: Κώστας Δεληγιάννης
πηγή kathimerini.gr