ΑΠΟ 9,32 ΣΤΑ 27 ΕΥΡΩ ΑΝΑ 1000 KWH !
Τη ρευστότητα της αγοράς ηλεκτρισμού, τα ελλείμματα του λογαριασμού ΑΠΕ, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την αποδέσμευση του ΔΕΣΦΑ από τη μητρική ΔΕΠΑ, επισημαίνειη έκθεση της ΕΕ για την ελληνική οικονομία, σε ό,τι αφορά στο κομμάτι της ενέργειας.
Αναφορικά δε με την απελευθέρωση των τιμολογίων ηλεκτρικού από τον προσεχή Ιούλιο και την μετατροπή του σε κοστοβαρή, η έκθεση επισημαίνει την ύπαρξη «πολιτικών αντιστάσεων» για την επιβολή ενδεχόμενων αυξήσεων.
Ως εκ τούτου, συνιστά να ενθαρρυνθεί η είσοδος και άλλων παικτών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμά ότι θα αντιμετωπίσει η δεσπόζουσα επιχείρηση (ΔΕΗ) τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει.
Ειδικότερα για τα ελλείμματα του λογαριασμού ΑΠΕ, η έκθεση παραθέτει τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ή έχουν δρομολογηθεί μέχρι στιγμής, όπως μείωση στις ταρίφες, παράταση της ειδικής εισφοράς επί των πωλήσεων των ΑΠΕ, τροποποίηση του μηχανισμού υπολογισμού της ΟΤΣ (χονδρικής τιμής κλπ).
Ωστόσο η έκθεση επισημαίνει ότι το κυριότερο μέσο για την εξάλειψη του ελλείμματος μέχρι το τέλος του 2014, θα είναι η σταδιακή αύξηση του ειδικού τέλους ΑΠΕ, που επιβάλλεται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού, από 9,32 ευρώ ανά 1.000 κιλοβατώρες που είναι σήμερα (μεσοσταθμικά), σε 27 ευρώ και μάλιστα από τον επόμενο μήνα.
Μάλιστα η έκθεση αξιολογώντας τα επιμέρους μέτρα, που εφαρμόστηκαν ή θα εφαρμοστούν, υπολογίζει ότι το 50% του τελικού αποτελέσματος (μηδενισμός του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ),θα προέλθει από την αύξηση του τέλους επί των λογαριασμών.
Ωστόσο εμμέσως εκφράζονται αμφιβολίες για το κατά πόσο τα μέτρα αυτά θα εγγυηθούν τη διατήρηση της ισοσκέλισης του λογαριασμού σε μακροπρόθεσμη βάση.
Έτσι και με δεδομένο ότι η ειδική «εισφορά αλληλεγγύης» λήγει τον Ιούνιο του 2015, θα πρέπει να καλυφθεί ένα κενό της τάξης των 400 εκατομμυρίων ετησίως, η έκθεση κάνει αναφορά στην έναρξη συζητήσεων μεταξύ του ΥΠΕΚΑ και των παραγωγών φωτοβολταϊκών, για την επίτευξη μιας εθελοντικής συμφωνίας, στο πλαίσιο της οποίας θα υπάρξει σταθερή μείωση του βαθμού απόδοσης των επενδύσεων (IRR), ώστε να μειωθούν οι ανάγκες τους για εξυπηρέτηση των δανείων που έχουν λάβει. Ωστόσο, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, για την επίτευξη του στόχου αυτού, καθοριστικό ρόλο έχουν οι δανείστριες τράπεζες.
Αυτές θα πρέπει να συμφωνήσουν με την χρονική παράταση των δανειακών συμβάσεων, ώστε να μειωθεί και το ποσό των δόσεων που καταβάλλουν οι επενδυτές.
Οι προκαταρκτικές συζητήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες του τύπου, έγιναν για το θέμα αυτό κατά τους προηγούμενους μήνες, χωρίς να καταλήξουν, ενώ τα δάνεια που έχουν παραχωρήσει σε επενδύσεις φωτοβολταϊκών, υπολογίζονται σε πάνω από 2 δισ. ευρώ.
Τέλος η έκθεση επισημαίνει τη μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει στην αποδέσμευση του ΔΕΣΦΑ, ο οποίος επιπλέον βρίσκεται σε φάση ιδιωτικοποίησης. Όπως δε τονίζει χαρακτηριστικά, η εταιρεία απέτυχε να εξασφαλίσει να λάβει το πιστοποιητικό του ανεξάρτητου διαχειριστή, το οποίο προβλέπεται από το Νόμο 4001 και την κοινοτική νομοθεσία.
Διαβάστε στη συνέχεια την προηγούμενη ανάρτηση της Iskra σχετικά με την διαδικασία ξεπουλήματος της ΔΕΗ:
ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ, ΜΕΤΑ Η «ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ» ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ 17%
Ο ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΕΝΟΣ ΒΡΩΜΕΡΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Με τα δίκτυα θα ξεκινήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ενώ οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί περιλαμβάνουν και τη δημιουργία μιας «μικρής ΔΕΗ» καθώς επίσης και την πώληση του 17% της μητρικής ΔΕΗ που θα απομείνει.
Η δημοσιοποίηση του σχεδίου ξεπουλήματος της ΔΕΗ από την Κυβέρνηση έρχεται να επικυρώσει σχετικές επεξεργασίες που έχουν εκπονήσει από κοινού η τρόικα με τα αρμόδια υπουργεία, ώστε, εντός 3 ετών, να έχει παραδοθεί ολόκληρη η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας σε ιδιωτικά χέρια.
Η «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως κατ' ευφημισμό αποκαλούνται οι κυβερνητικοί σχεδιασμοίς, θα έχει τραγικές συνέπειες και στους καταναλωτές, οι οποίοι θα δουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού να φουσκώνουν σε ιλιγγιώδη ύψη, αλλά και στους εργαζόμενους, των οποίων τοεργασιακό μέλλον βρίσκεται «στον αέρα».
Ωστόσο, η πιο σημαντική και επικίνδυνη συνέπεια της διάσπασης και του ξεπουλήματος της ΔΕΗ είναι ότι το Δημόσιο χάνει από τον έλεγχό του έναν ισχυρό μοχλό ανάπτυξης και επενδύσεων.
Η αποτροπή του εγκλήματος της ιδιωτικοποίησης του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να γίνει υπόθεση του εργατικού λαϊκού κινήματος, προκειμένου η ΔΕΗ, όχι μόνο να εκσυγχρονισθεί υπό εργατικό - λαϊκό έλεγχο, αλλά και να διαδραματίσει ένα πολύτιμο αναζωογονητικό ρόλο στηνπαραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του σχεδίου αποκρατικοποίησης είναι:
• Για τον ΑΔΜΗΕ πλήρης ιδιοκτησιακός διαχωρισμός διαχωρισμός, ολοκληρωτική αποχώρηση της ΔΕΗ και είσοδος επενδυτή με ΑΜΚ που θα αναλάβει και το μανατζμεντ, διατήρηση καταστατικής μειοψηφίας του δημοσίου. Το χρονοδιάγραμμα έχει δύο φάσεις μέχρι τέλος του έτους η είσοδος του επενδυτή (απόκτηση έως 49%) και 2ο τρίμηνο 14 αποχώρηση ΔΕΗ.
• Δημιουργία μικρής ΔΕΗ, που θα περιλαμβάνει λιγνίτες, υδροηλεκτρικά και φυσικά αέρια που θα αντιστοιχεί στο 30% της ΔΕΗ. Οι μονάδες θα καθοριστούν σε διαβούλευση με την ΕΕ. Το τίμημα θα καθοριστεί με διαγωνισμό από το ΤΑΙΠΕΔ. Η ολοκλήρωση θα γίνει στο 1ο τρίμηνο του 2015.
• Αποκρατικοποίηση ΔΕΗ, πώληση του 17%, μέσω ΤΑΙΠΕΔ με έναρξη το 1ο τρίμηνο του 2015 και ολοκλήρωση στο τέλος του 2015 ή στο πρώτο τρίμηνο του 2016.
Ακολουθεί η περιγραφή κάθε ενότητας.
1. Ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου υπέρ επενδυτή. Χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία.
Ολοκλήρωση της πρώτης φάσης εντός του 2013 και της δεύτερης φάσης εντός του δευτέρου τριμήνου του 2014, με πρόβλεψη για ολοκληρωτική αποχώρηση της ΔΕΗ από τον ΑΔΜΗΕ. Οι οποιεσδήποτε αλλαγές στην μετοχική σύνθεση του ΑΔΜΗΕ θα πρέπει στην τελική τους έκβαση να εξασφαλίσουν ότι το Ελληνικό Κράτος θα συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας με ποσοστό που θα εξασφαλίζει καταστατική μειοψηφία.
Πιο συγκεκριμένα, η διαδικασία προβλέπεται να ολοκληρωθεί ως εξής:
Εξ αρχής θα υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους δεσμευτικές προσφορές που θα καλύπτουν και τις δύο φάσεις Ι και ΙΙ της διαδικασίας ως κατωτέρω. Οι λεπτομέρειες επιδέχονται τροποποιήσεων – προσαρμογών κατόπιν συνεργασίας με το ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς όμως μεταβολή του τελικού στόχου που είναι η ολοκλήρωση του διαχωρισμού (unbundling) το 2ο τρίμηνο του 2014.
Φάση Ι: Είσοδος επενδυτή μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (απόκτηση ποσοστού έως 49% του ΑΔΜΗΕ) με παράλληλη ανάληψη της διοίκησης της εταιρείας.
Φάση ΙΙ: Συμβατική υποχρέωση απόκτησης από τον ως άνω επενδυτή επιπλέον ποσοστού τουλάχιστον 51% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και με στόχο το ποσοστό του Ελληνικού Κράτους να είναι τέτοιο που να εξασφαλίζει καταστατική μειοψηφία.
2. Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρισμού.
Σε σχέση με αυτή τη νέα καθετοποιημένη εταιρεία, ειδικά αναφορικά με τα στοιχεία ενεργητικού, στόχος είναι:
α) να δημιουργηθεί βιώσιμη ανταγωνιστική νέα εταιρεία στην οποία θα δοθεί το 30% περίπου του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων και την απόσυρση παλαιών μονάδων, αλλά και νέων μονάδων, στο βαθμό που υφίσταται ρεαλιστική πιθανότητα δημιουργίας τους. Η νέα εταιρεία προβλέπεται να έχει και αναλογικό ποσοστό της δραστηριότητας της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίας της ΔΕΗ. Συνεπώς το παραγωγικό μίγμα που θα απευθύνεται σε αντίστοιχη πελατειακή βάση της νέας εταιρείας, θα αντικατοπτρίζουν αναλογικά τα αντίστοιχα τμήματα της ΔΕΗ.
α) να δημιουργηθεί βιώσιμη ανταγωνιστική νέα εταιρεία στην οποία θα δοθεί το 30% περίπου του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων και την απόσυρση παλαιών μονάδων, αλλά και νέων μονάδων, στο βαθμό που υφίσταται ρεαλιστική πιθανότητα δημιουργίας τους. Η νέα εταιρεία προβλέπεται να έχει και αναλογικό ποσοστό της δραστηριότητας της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίας της ΔΕΗ. Συνεπώς το παραγωγικό μίγμα που θα απευθύνεται σε αντίστοιχη πελατειακή βάση της νέας εταιρείας, θα αντικατοπτρίζουν αναλογικά τα αντίστοιχα τμήματα της ΔΕΗ.
β) στο πλαίσιο αυτό, το σχέδιο θα περιλαμβάνει προβλέψεις για την από-επένδυση λιγνιτικών, υδροηλεκτρικών και μονάδων φυσικού αερίου που σήμερα λειτουργεί η ΔΕΗ. Επίσης, θα περιέχει προβλέψεις για πρόσβαση της νέας εταιρείας σε αποθέματα λιγνίτη σε αναλογικά ισότιμη βάση με τη ΔΕΗ, συμπεριλαμβάνοντας στο χαρτοφυλάκιο της νέας εταιρείας και ορυχεία λιγνίτη που σήμερα διαχειρίζεται η ΔΕΗ, για την τροφοδοσία των αντίστοιχων σταθμών.
Γενικά προβλέπεται ότι η νέα εταιρεία θα διαθέτει μίγμα υφιστάμενου και νέου παραγωγικού δυναμικού (30% της ΔΕΗ) παραγωγικών μονάδων με καύσιμο λιγνίτη, ορυχεία λιγνίτη για την τροφοδοσία του αντίστοιχου παραγωγικού δυναμικού, υδροηλεκτρικών σταθμών και μονάδων φυσικού αερίου. Το ακριβές δυναμικό που θα αποτελέσει την παραγωγική βάση της νέας εταιρείας θα καθοριστεί κατόπιν διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια μέχρι το τέλος Ιουνίου 2013, με βάση κατάλογο παγίων της ΔΕΗ ο οποίος τεθεί υπ' όψιν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι τέλος Μαΐου 2013.
Όπως προβλέπεται ήδη, η απελευθέρωση της χονδρεμπορικής αγοράς θα συνδεθεί άμεσα με την αντίστοιχη απελευθέρωση της λιανικής αγοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να αναπτυχθεί επαρκής ανταγωνισμός προς όφελος του καταναλωτή και της οικονομίας.
Το τίμημα θα επιτευχθεί μέσω διαφανούς διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας, που θα διεξαχθεί με την συνδρομή του ΤΑΙΠΕΔ.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για τα θέματα προσωπικού, καθώς η νέα εταιρεία θα πρέπει να στελεχωθεί με το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται στις συγκεκριμένες παραγωγικές μονάδες και ορυχεία, και από το ανάλογο ανθρώπινο δυναμικό των λοιπών διευθύνσεων της ΔΕΗ (π.χ. λογιστήριο, μηχανογράφηση και άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες).
Η ολοκλήρωση των ενεργειών θα γίνει το πρώτο τρίμηνο του 2015 και θα ακολουθήσει αμέσως η έναρξη των δραστηριοτήτων της νέας εταιρείας.
3. Σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ.
Το σχέδιο αφορά στη διάθεση των μετοχών που αντιπροσωπεύουν το 17% που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο και έχει εκχωρήσει στο ΤΑΙΠΕΔ μέσω της προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή (συνεκτιμώντας ότι ήδη το 49% των μετοχών διατίθεται μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς).
Η προεργασία θα αρχίσει αμέσως μετά την οριστικοποίηση του καταλόγου παγίων που θα περιλαμβάνονται στη νέα εταιρία. Η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να αρχίσει εντός του τρίτου τριμήνου του 2015 όποτε και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το τέλος του 2015. Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τους τελικούς όρους της συναλλαγής πώλησης της νέας εταιρείας.
Η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015, ή εντός του πρώτου τριμήνου του 2016.
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ 17% ΜΕΣΩ ΤΑΙΠΕΔ
Τα τρία στάδια του σχεδίου αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, με στόχο την «αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της αποδοτικότητας των ενεργειακών αγορών», παρουσίασε με συνέντευξη στη ΝΕΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος δήλωσε ότι οι θέσεις εργασίας θα διατηρηθούν, καθώς το προσωπικό θα μεταφερθεί στη νέα εταιρεία.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, θα υπάρξουν διαβουλεύσεις ώστε να επιλεχθούν «οι βέλτιστες ρυθμίσεις για το κοινωνικό τιμολόγιο, ενώ επίσης θα υπάρξει πλήρης μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες».
Ο ίδιος έκανε λόγο για ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον από πολύ μεγάλους παίκτες της διεθνούς ενεργειακής σκακιέρας.
«Αν υπάρξουν προτάσεις, θα γίνουν βελτιώσεις», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι οι κυβερνητικοί εταίροι έχουν συμφωνήσει στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Σε δηλώσεις προχώρησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη, σχετικά με την ανακοίνωση του σχεδίου πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΙΜΑΤΙΑ ΑΥΤΗΣ...»
«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το σχέδιο πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ σταδιακά και μέχρι τέλους του 2015 ως «προαπαιτούμενη δράση» για την εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου. Σύμφωνα με το σχέδιο προβλέπεται:
Πρώτον, το Δημόσιο να καταστεί «ιδιοκτησιακά» μειοψηφία στον «ανεξάρτητο» διαχειριστή των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) μέχρι τον πλήρη αποχωρισμό του απ' τα δίκτυα (2014).
Δεύτερον, η δημιουργία και πώληση σε «επενδυτές» μιας νέας, πλήρως καθετοποιημένης και πλήρως ανταγωνιστικής, ως προς τη ΔΕΗ, εταιρείας παραγωγής ηλεκτρισμού, που θα συγκεντρώνει το 30% των παγίων της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων παραγωγής, λιγνιτικών, υδροηλεκτρικών και φυσικού αερίου, με αντίστοιχο μοίρασμα των λιγνιτορυχείων και των υδροηλεκτρικών σταθμών, αλλά και της εμπορίας, λογιστηρίων κτλ (2014-15).
Τρίτον, η ιδιωτικοποίηση της υπολειπόμενης «μητρικής» εταιρείας (2015).
Χαρακτηριστικό της έκτασης της έλλειψης προσχημάτων είναι το γεγονός ότι προβλέπεται ο κατάλογος με το σύνολο των παγίων περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ να τεθεί στη διάθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,ώστε η ίδια η ΕΕ να επιλέξει τα περιουσιακά στοιχεία, που θα απαρτίσουν τη νέα εταιρεία, συμπεριλαμβανομένου 1 στους 3 πελάτες της ΔΕΗ, δηλαδή του 30% του πελατολογίου της , που θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία υποχρεωτικά (!!).
Γίνεται έτσι φανερό ποιο είναι το «νέο οικονομικό πρότυπο» σύμφωνα με το οποίο μετασχηματίζεται η σημερινή Ελλάδα παίρνοντας πλέον συγχαρητήρια τόσο από την ΕΕ και το ΔΝΤ, όσο και από διεθνείς οίκους: Η Βουλγαρία. Η γείτονα χώρα, ουσιαστικά πλέον πλήρως «αποστειρωμένη», με μηδαμινό δημοσιονομικό έλλειμμα και χρέος και έχοντας πουλήσει το σύνολο της δημόσιας περιουσίας της, στέλνει στους πολίτες της μηνιαίους λογαριασμούς της - πλήρως απελευθερωμένης - ηλεκτρικής ενέργειας ίσους με ένα μέσο μηνιαίο μισθό. Με αποτέλεσμα να τους βάζει στο δίλημμα, αν θα πληρώσουν το ηλεκτρικό ή θα ταΐσουν τα παιδιά τους. Η Βουλγαρία, όχι τυχαία, είναι η φτωχότερη χώρα της Ευρώπης των 27.
Ο λαός της χώρας μας, που σήμερα είναι τρίτη απ' την άποψη της φτώχειας, πάνω μόνο από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, μπορεί να καταλάβει και από τη σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης γιατί αξίζει να παλέψει για την ανατροπή αυτής της πολιτικής: Πριν την πλήρη ληστρική διάλυση της χώρας, όσο ακόμα η Ελλάδα διαθέτει οικονομικά και παραγωγικά εργαλεία αναστροφής της συντελούμενης καταστροφής και εφαρμογής ενός σχεδίου πλήρους παραγωγικής και άλλης ανασυγκρότησης από μια αριστερή διακυβέρνηση ευαίσθητη στις λαϊκές ανάγκες για δουλειά και αξιοπρεπή ζωή, αντί για τις ανηλεείς «ανάγκες» διεθνών funds για μεγαλύτερα κέρδη.
Σε δηλώσεις για το θέμα προέβησαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Θ. Πετράκος και Ε. Ουζουνίδου, μέλη της επιτροπής ελέγχου κυβερνητικού έργου του ΥΠΕΚΑ (Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής).
ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΚΑΙ ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΟΥΖΟΥΝΙΔΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΗ
Η τρικομματική κυβέρνηση έχει στόχο να εκποιήσει κάθε πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο του Ελληνικού Δημοσίου, τηρώντας επακριβώς τις επιταγές της τρόικας.
Μετά τον ΟΠΑΠ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με τις σημερινές δηλώσεις τόνισε ότι ο επόμενος στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στην εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ, στην διάσπαση και διάλυσή της.
Η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να προχωρήσει στο ξεπούλημα της ΔΕΗ η οποία έχει συμβάλλει στον εξηλεκτρισμό και στην πρόοδο της χώρας. Μιας Δημόσιας Επιχείρησης αναντικατάστατης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και επί της ουσίας κερδοφόρας.
Μιας εταιρείας στην οποία, στα τόσα χρόνια λειτουργίας της, ο Ελληνικός λαός έχει επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ σε πάγια περιουσιακά στοιχεία.
Ο Ελληνικός λαός δεν έχει εξουσιοδοτήσει την κυβέρνηση να ξεπουλήσει την χώρα και τις Δημόσιες Επιχειρήσεις της στρατηγικής σημασίας. Δεν έχει δώσει καμία «λευκή επιταγή».
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αφού κυβέρνησαν τη χώρα για τόσα χρόνια και κυριολεκτικά την διέλυσαν, έρχονται σήμερα να ολοκληρώσουν το έργο τους συνεπικουρούμενοι από την «κυβερνώσα αριστερά».
Οι ευθύνες και των τριών είναι βαρύτατες.
Για μια ακόμη φορά καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει την εγκληματική και καταστροφική απόφασή της να ξεπουλήσει και να διαλύσει την ΔΕΗ.
Η ΔΕΗ έχει ανάγκη από ένα στρατηγικό πλάνο εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης και όχι από διάσπαση διάλυση και ξεπούλημα που προωθεί η συγκυβέρνηση.
Η κυβέρνηση και οι δήθεν επενδυτές πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει κανένα ξεπούλημα της ΔΕΗ ή άλλης εταιρείας του ενεργειακού τομέα.
Στη συνέχεια η Ιskra παραθέτει δήλωση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Ν. Φωτόπουλου για το θέμα:
ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΡΑΓΙΑΔΩΝ
ΤΡΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ
ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΕΝΟΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.
Η εξαγγελθείσα πώληση (ξεπούλημα) ενός τμήματος της ΔΕΗ που θα εμπεριέχει Λιγνιτικά εργοστάσια, Ορυχεία, εργοστάσια Φυσικού Αερίου, Υδροηλεκτρικά εργοστάσια, πελάτες
Έχει καμία σχέση με επένδυση; ΟΧΙ
Θα δημιουργήσει έστω μια θέση εργασίας; ΟΧΙ
Θα βοηθήσει την ανάπτυξη του τόπου; ΟΧΙ
Η απόφασή σας αυτή δημιουργεί προστιθέμενη αξία; ΟΧΙ
Τα χρήματα από το ξεπούλημα τμήματος της Επιχείρησης του Ελληνικού λαού θα πάνε στην ανάπτυξη της συρρικνωμένης και ακόμα πιο αδύναμης ΔΕΗ που θα απομείνει όταν της αποσπάσετε αυτό το τμήμα; ΟΧΙ
ΕΡΩΤΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ-ΚΟΥΦΑΡΙ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΩΣ ΔΕΗ ΕΑΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕΤΕ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΕΤΕ ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ.
Το 17% των μετοχών που θα δώσετε μιας απαξιωμένης, ισχνής και αδύναμης πλέον ΔΕΗ θα αποφέρει κάποιο σημαντικό έσοδο; ΟΧΙΤο ποσό αυτό όποιο κι αν είναι μικρό – μεγάλο θα πάει στη ΔΕΗ; ΟΧΙΗ ενέργεια σας αυτή θα βοηθήσει τη ΔΕΗ και τους καταναλωτές; ΟΧΙ
ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ :
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑΔΜΗΕ (Δίκτυο Μεταφοράς)
Πως λέγονται οι πολιτικοί άντρες που στεντόρεια τη φωνή άλλα λένε τη μια στιγμή και άλλα την άλλη;
ΘΥΜΙΖΩ
ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ 2 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ:
«Για παράδειγμα, το κυβερνητικό σχέδιο για πώληση του 17% της ΔΕΗ είναι πέρα για πέρα λάθος. Δείχνει μόνο ταμειακό πανικό. Και δεν έχει καμία σχέση με το τι σημαίνει αποκρατικοποίηση υποδομών Ενέργειας και το πώς γίνεται διεθνώς...
Εμείς λοιπόν, θα προχωρήσουμε σε αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ με τον πιο σύγχρονο, υγιή, διαφανή και αναπτυξιακό τρόπο.
Η σύγχρονη αντίληψη των αποκρατικοποιήσεων παντού ξεκινά από την απελευθέρωση της ενέργειας:
- Απελευθέρωση της Ενέργειας σημαίνει, πριν απ' όλα, σπάω το κρατικό μονοπώλιο σε διαφορετικές εταιρίες και ύστερα διαλέγω τι πουλάω.
Η ΔΕΗ, ας το καταλάβουμε, δεν είναι πια ένα πράγμα. Πρέπει να εξεταστεί ως σύνολο διαφορετικών εταιρικών κλάδων.
Τα δίκτυα διανομής και μεταφοράς, για παράδειγμα, πρέπει να παραμείνουν υπό εθνικό έλεγχο. Τα υπόλοιπα μπορούν να αποκρατικοποιηθούν.
- Απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς σημαίνει, επίσης, ότι θα πρέπει να διαλέξουμε το ενεργειακό μείγμα που θα παράγει η χώρα στο μέλλον. Και το ρυθμιστικό του πλαίσιο.
Αυτά θέλουν να γνωρίζουν οι επενδυτές για τέτοιου είδους υποδομές.
Γιατί δεν με ενδιαφέρει μόνο η Ταμειακή διάσταση, αλλά και η Αναπτυξιακή.»
Κύριοι της κυβέρνησης,
Είναι άλλο πράγμα η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δηλαδή η Δημόσια ΔΕΗ να έχει μια σειρά ιδιώτες ανταγωνιστές απέναντι της και άλλο -εντελώς άλλο- να τους δωρίσουμε τη ΔΕΗ και μόνοι, ελεύθεροι κι ανενόχλητοι να κάνουν ότι θέλουν και το κράτος ανήμπορο σαν απλός θεατής να παρακολουθεί το γδάρσιμο των καταναλωτών!
Εσείς με τη ραγιάδικη στάση σας αυτό κάνετε
Ξεπουλάτε κάθε τι δημόσιοΞεπουλάτε το δικαίωμα του λαού μας να έχει τη δυνατότητα να απολαμβάνει το αγαθό της Ηλεκτρικής Ενέργειας.Ξεπουλάτε την πατρίδα.
Το τελευταίο ερώτημα είναι:
Πως λέγεται αυτός που ενώ ξέρει πολύ καλά ότι η αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας έχει ανοίξει διάπλατα λέει ξεδιάντροπα ψέματα ότι δήθεν δεν έχει ανοίξει για να δικαιολογήσει το έγκλημα του ξεπουλήματος της Επιχείρησης του ελληνικού λαού;
Για όσους τυχόν δεν ξέρουν (για να μην μας δουλεύετε κατάμουτρα)
Έχουν ή δεν έχουν οι ιδιώτες 7 μονάδες παραγωγής Φ.Α. με εγκατεστημένη ισχύ 2635 MW που δουλεύουν νύχτα - μέρα και μάλιστα σε βάρος της ΔΕΗ;
Πούλησαν πέρυσι το 32,3% της ζητούμενης ενέργειας;
Έχουν ή δεν έχουν το 95% της εγκατεστημένης ισχύος από τα αιολικά πάρκα και συγκεκριμένα τα 1600 από τα 1680 εγκατεστημένα MW και αυτό όταν η ΔΕΗ ήταν η πρώτη εταιρεία σε όλη την Ε.Ε. που από το 1982 εγκατέστησε αιολικό πάρκο;
Είναι ή δεν είναι έγκλημα αυτό που κάνατε σε βάρος της ΔΕΗ για να οικονομήσουν οι κολλητοί σας;
Έχουν ή δεν έχουν το 100% της εγκατεστημένης ισχύος στα φωτοβολταϊκά πάρκα και συγκεκριμένα τα 2199 από τα 2200 εγκατεστημένα MW!
Και όλα αυτά ενώ η ΔΕΗ ήταν από τις πρώτες εταιρίες σε όλη την Ευρώπη (1983) που έφτιαξε φωτοβολταϊκό σταθμό;
είναι ή δεν είναι έγκλημα και αυτό πάλι για να οικονομήσουν οι κολλητοί σας;
Για ποια αγορά μιλάτε ότι δεν άνοιξε;
Όσο δε για την εμπορία, με ποιου ευθύνη οι κ.κ. της ENERGA και της HELLAS POWER
χωρίς ίχνος ανταγωνισμού ( με τη ΔΕΗ δεμένη χειροπόδαρα) ,
χωρίς το παραμικρό ρίσκο,
χωρίς να βάλουν μία,
χωρίς να δημιουργήσουν μια θέση εργασίας άρπαξαν 201.000 πελάτες και φέσωσαν την Επιχείρηση του ελληνικού λαού;
πηγη:.iskra.gr