Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Η επιστροφή της Κου Κλουξ Κλαν για ένα όνομα


Η μετονομασία ενός πάρκου, προκάλεσε τη δυναμική επανεμφάνιση της ρατσιστικής οργάνωσης Κου Κλουξ Κλαν. Δημοσιογράφοι του VM, κατέγραψαν τις προετοιμασίες τους 


Τον περασμένο Μάρτιο περίπου εξήντα μέλη των Κου Κλουξ Κλαν φορώντας κουκούλες και κρατώντας πανό με σβάστικες έφτασαν στο κέντρο της πόλης του Memphis για να διαμαρτυρηθούν για την μετονομασία του Nathan Bedford Forrest Park.
Ένα μήνα νωρίτερα το Δημοτικό συμβούλιο της πόλης είχε ψηφίσει την αλλαγή του ονόματος του πάρκου. Η κίνηση αυτή πυροδότησε την οργή μεταξύ των μελών και των υποστηρικτών των ΚΚΚ οι οποίοι αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν διαδήλωση κατά της απόφασης της μετονομασίας που είχε αποφασίσει το Δημοτικο συμβούλιο.
Δημοσιογράφοι του VICE magazine ταξίδεψαν στο Μέμφις το Μάρτιο και πέρασαν αρκετό χρόνο συνομιλώντας με μέλη τους, οι οποίοι προετοιμάζονταν για την κινητοποίηση.

Αυτοί κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα ντοκιμαντέρ που είναι χωρισμένο σε τρία μέρη και ονομάζεται Triple Hate, για το μίσος και τον ρατσισμό στην Αμερική. Παράλληλα αφιέρωσαν ένα επτασέλιδο άρθρο το οποίο δημοσιεύτηκε στο τεύχος αυτού του μήνα από το περιοδικό.
Το ντοκιμαντέρ περιστρέφεται γύρω από τα γεγονότα που συνέβησαν στο κέντρο του  Memphis στις 30 Μαρτίου κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας.
Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές της πόλης, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί και ζημιές.
Η ιστορία της ΚΚΚ
Η ίδρυση της πρώτης Κου Κλουξ Κλαν χρονολογείται στις 24 Δεκεμβρίου 1865 στο  Pulaski  του Τενεσί, αμέσως μετά τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο. Ιδρύθηκε από έξι βετεράνους των Ομόσπονδων Πολιτειών και η δράση της διήρκεσε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1870.
Συστηματικά άρχισε να δολοφονεί μαύρους πολιτικούς και πολιτικούς ηγέτες. Σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους και κατόρθωσε να τρομοκρατήσει τους υπόλοιπους.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1920 επανεμφανίστηκε μια δεύτερη εκδοχή της Κου Κλουξ Κλαν. Στο στόχαστρο έβαλαν τους Ρωμαιοκαθολικούς, τους Εβραίους, τους Αφροαμερικανούς και αλλοδαπούς. Επίσης εχρθροί θεωρούνται οι διαζευγμένοι και οι λαθρέμποροι.
Η τρίτη εμφάνιση της Κου Κλουξ Κλαν ήταν τη δεκετία του 1950 και του 1960. Τοπικές ομάδες, που εναντιώνονταν στο Κίνημα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που γιγαντωνόταν τότε στην Αμερική, υιοθέτησαν την ονομασία της Κλαν.
Σήμερα, η Κου Κλουξ Κλαν δεν θυμίζει την οργάνωση-φόβητρο του παρελθόντος.
Τον προηγούμενο αιώνα έχουν καταγραφεί πολλές εικόνες μελών της οργάνωση να διαπράττουν εγκλήματα εναντίον των μειονοτήτων. Τη σημερινή εποχή σημειώνονται τουλάχιστον σαράντα λιντσαρίσματα το χρόνο εναντίον Αφροαμερικανών, ενώ, ο αριθμός πιθανότατα είναι πολύ μεγαλύτερος, ειδικά στις αγροτικές περιοχές που οι θάνατοι κάποιες φορές δεν καταγράφονται.


Συνολικά σήμερα στην Αμερική υπάρχουν πάνω από εκατό  διαφορετικές οργανώσεις που ανήκουν στην ΚΚΚ.

πηγη:http://news247.gr/
 

Eπικοινωνία

foxyform