Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

"Βόμβα" του ΟΗΕ: Οι ισλαμοφασίστες έκαναν χρήση αερίου στην Συρία



Ενώ ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, εκφράζει ανησυχία για την κλιμάκωση του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, η Κάρλα Ντελ Πόντε, μέλος της επιτροπής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε ότι οι ερευνητές του Διεθνούς Οργανισμού συγκέντρωσαν μαρτυρίες από θύματα, που φέρονται να είπαν ότι οι δυνάμεις των ανταρτών έχουν κάνει χρήση του νευροτοξικού αερίου σαρίν και όχι η κυβέρνηση του Ασαντ.



Η κ. Ντελ Πόντε πρόσθεσε ότι δεν έχουν παρουσιαστεί ακόμα στοιχεία στην ανεξάρτητη εξεταστική επιτροπή του ΟΗΕ για τη Συρία, που να πιστοποιούν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις της χώρας έχουν κάνει χρήση χημικών όπλων, τα οποία είναι απαγορευμένα με βάση το διεθνές δίκαιο.



Η κ. Ντελ Πόντε δήλωσε επίσης ότι “σύμφωνα με τις εκθέσεις των ερευνητών μας, οι οποίοι έχουν μεταβεί στις γειτονικές χώρες και έχουν πάρει συνεντεύξεις από θύματα, γιατρούς και προσωπικό των νοσοκομείων, υπάρχουν ισχυρές υποψίες για κάτι τέτοιο, ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμα αδιάσειστες αποδείξεις ότι έγινε χρήση του αερίου σαρίν, βάσει των ιατρικών εξετάσεων των θυμάτων».

“Η χρήση”, συνέχισε, “έγινε από την πλευρά της αντιπολίτευσης, των ανταρτών, όχι από την κυβέρνηση”.



Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα που αφορά στα εγκλήματα πολέμου και άλλες ανθρώπινες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί ξεχωριστή υπόθεση από αυτή της διερεύνησης για πιθανή χρήση χημικών όπλων στη Συρία, η οποία είχε ξεκινήσει με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν και έκτοτε είχε παγώσει.



Ως γνωστόν η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και οι αντάρτες αλληλοκατηγορούνται για τις τρεις επιθέσεις με χημικά όπλα, οι οποίες είχαν πραγματοποιηθεί στο Χαλέπι και σε περιοχή κοντά στη Δαμασκό τον Μάρτιο και μία ακόμα στη Χομς τον περασμένο Δεκέμβριο.



Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποιήσει πέρυσι και επανέλαβε σε τρεις περιπτώσεις πρόσφατα ότι η χρήση ή η ανάπτυξη χημικών όπλων από την κυβέρνηση Άσαντ θα ξεπεράσει την «κόκκινη γραμμή» που έθεσε ο Λευκός Οίκος για να αναλάβει δράση στη Συρία, χωρίς τη χρησιμοποίηση χερσαίων δυνάμεων.



Πάντως, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, σχολιάζοντας τις επιθέσειςεναντίον στόχων στη Συρία από την ισραηλινή αεροπορία προειδοποίησε εναντίον της ήδη, όπως είπε, δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στη Συρία.



Τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν ότι ο κ. Μπαν κι Μουν κάλεσε όλες τις πλευρές «να ενεργήσουν με αίσθηση της ευθύνης για την αποτροπή της κλιμάκωσης των ήδη καταστροφικών και άκρως επικίνδυνων συγκρούσεων».



Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επιδρομή του Σαββάτου, η δεύτερη μέσα σε 48 ώρες, δεν συνδέεται με τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία. Στόχος της επίθεσης ήταν η αποτροπή της Χεζμπολάχ από το να αποκτήσει όπλα, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις κατά του Τελ Αβίβ, εάν το Ισραήλ εξακολουθούσε να απειλεί ότι θα χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.



Η κυβέρνηση του αλ-Άσαντ κατηγορεί το Ισραήλ ότι βοηθά συστηματικά ισλαμιστές «τρομοκράτες» της Αλ Κάιντα, ενώ δήλωσε ότι οι επιθέσεις αυτές «ανοίγουν τις πόρτες σε όλες τις πιθανότητες».



Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν δήλωσε χθες ότι οι αεροπορικές επιδρομές στη Συρία θα αναγκάσουν την αμερικανική κυβέρνηση να παρέμβει, ωστόσο ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει ανακοινώσει ότι δεν θα αποστείλει χερσαίες δυνάμεις στη χώρα.



Πηγές: Reuters, Chicago Tribune, ΑΠΕ