Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Δολοφόνησαν ερευνητή που είχε απόρρητες πληροφορίες της Huawei













Ένας αμερικανός ερευνητής δολοφονήθηκε μετά την εργασία του για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο πρόγραμμα στη Σιγκαπούρη για την κινεζική εταιρεία-κολοσσό στον τομέα του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei, δήλωσε σήμερα ιατροδικαστής στη διάρκεια δημόσιας έρευνας, αντικρούοντας πόρισμα της αστυνομίας που κάνει λόγο για αυτοκτονία.

"Η αιτία του θανάτου του Σέιν Τοντ είναι ο στραγγαλισμός", δήλωσε ο Έντουαρντ Έντελσταϊν, βοηθός ιατροδικαστής του Μισούρι στις ΗΠΑ, σε γραπτή μαρτυρία του κατά τη διάρκεια δημόσιας έρευνας που διεξάγεται εδώ και μια εβδομάδα. "Θα κατέληγα στην εκδοχή της αυτοκτονίας".

Η μαρτυρία αυτή ωστόσο επικρίθηκε έντονα από δικαστή της Σιγκαπούρης, που επέκρινε τον αμερικανό εμπειρογνώμονα ότι διατυπώνει "υποθέσεις", αφού και ο ίδιος αναγνώρισε πως βασίζεται σε φωτογραφίες από το πτώμα και έμμεσες πληροφορίες.

Η επίθεση του δικαστή ώθησε τους γονείς του Σέιν Τοντ, του αμερικανού μηχανικού που βρέθηκε απαγχονισμένος στη Σιγκαπούρη τον Ιούνιο του 2012, να δηλώνουν ότι έχασαν την εμπιστοσύνη τους στην έρευνα.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της νεκροτομής, ο ερευνητής, 31 ετών, φέρεται να αυτοκτόνησε. Οι γονείς του, αντίθετα, πιστεύουν ότι δολοφονήθηκε. Θεωρούν ότι ο γιός τους φοβόταν για τη ζωή του, μετά την εργασία που είχε αναλάβει από τον εργοδότη του, το Ινστιτούτο Μικροηλεκτρονικής (ΙΜΕ, δημόσιος οργανισμός) για ένα άκρως ευαίσθητο πρόγραμμα που προοριζόταν για τον όμιλο Huawei.

Ο Huawei, δεύτερος σε μέγεθος προμηθευτής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού παγκοσμίως, θεωρείται ύποπτος από ορισμένα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου ότι έχει διασυνδέσεις με την κινεζική κυβέρνηση και αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια των ΗΠΑ.

Ο Τοντ ήταν "ένα πολύ επικίνδυνο πρόσωπο" για τον Huawei και το ΙΜΕ, που "ζήτησαν" από έμπειρες "συμμορίες δολοφόνων να τον σκοτώσουν", κατήγγειλε ο Έντελσταϊν, χωρίς να επικαλεστεί τεκμήρια γι' αυτό.
Το ΙΜΕ και ο όμιλος Huawei διέψευσαν την εκπόνηση κοινού προγράμματος στο οποίο είχε εργαστεί ο Τοντ.
Ο Έντελσταϊν προσελήφθη από την οικογένεια Τοντ. Δύο ακόμη αμερικανοί ιατροδικαστές με την ιδιότητα των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, αντίθετα, επιβεβαίωσαν την εκδοχή της αυτοκτονίας.

Την πρώτη ημέρα της δημόσιας έρευνας, ο δικαστής Τάι Ουέι Σιονγκ είχε υπογραμμίσει ότι "δεν βρέθηκε κανένα σημάδι εγκληματικής πράξης". Βρέθηκαν επίσης επιστολές προς τους οικείους του, εκ των οποίων μία έλεγε ότι ένιωθε "ένα βάρος". Ο Τοντ έπαιρνε αντικαταθλιπτικά και είχε συμβουλευτεί αρκετούς ιστότοπους ειδικούς στην αυτοκτονία, είχε διευκρινίσει ο Τάι.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσε τον Φεβρουάριο η βρετανική εφημερίδα Financial Times, ο Τοντ εργαζόταν για ένα πρόγραμμα στο νιτρίδιο του γαλλίου (GaN), ενός ημιαγωγού που χρησιμοποιείται κυρίως στις τηλεπικοινωνίες μέσω δορυφόρου και στα ραντάρ.

Οι δημόσιες ακροάσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 28 Μαΐου και τα πορίσματα θα εκδοθούν στα τέλη Ιουνίου.

Η έρευνα αυτή δεν συνιστά δίκη. Στόχος της είναι να διαπιστωθούν οι συνθήκες του θανάτου του Τοντ. Αν διαπιστωθεί ότι ο θάνατος οφείλεται σε δολοφονία, χωριστές έρευνες θα διεξαχθούν για τον εντοπισμό του ή των ενόχων.

to-gamato.com
 

Eπικοινωνία

foxyform