Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Αποφυλακίζεται υπό όρους ο Κώστας Σακκάς



Την αποφυλάκιση του κρατούμενου απεργού πείνας Κώστα Σακκά αποφάσισε σήμερα το Συμβούλιο Εφετών. Η προσωρινή κράτηση του κατηγορούμενου για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» μετατρέπεται σε περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση 30.000 ευρώ. Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στο Εφετείο σε συμπαράσταση προς τον Κ. Σακκά και ανέμενε την απόφαση του δικαστηρίου.

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, ο νεαρός κατηγορούμενος μπορεί να αφεθεί ελεύθερος με την επιβολή των εξής περιοριστικών όρων: απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, υποχρεωτικής εμφάνισης κάθε Δευτέρα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, υποχρεωτικής διαμονής στην οικία που έχει δηλώσει ως κατοικία του, απαγόρευσης οποιασδήποτε επαφής και επικοινωνίας με συγκατηγορουμένους του στην υπόθεση των «Πυρήνων», χρηματικής εγγύησης 30.000 ευρώ και απαγόρευσης μετακίνησης εκτός του νομού Αττικής.

Υπενθυμίζεται πως το Συμβούλιο Εφετών είχε αναβάλει ήδη δύο φορές τη συνεδρίαση επί τους αιτήματος του κρατούμενου.

«Καθυστερημένη ανταπόκριση στο αυτονόητο» χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, την απόφαση για την αποφυλάκιση. «Η αποφυλάκιση, με όρους, του Κ. Σακκά, είναι μια καθυστερημένη ανταπόκριση στο αυτονόητο. Μια μικρή ρωγμή στον αυταρχισμό. Υπόθεση δημοκρατίας», έγραψε ο κ. Παπαδημούλης σε μήνυμά του στο twitter.

Ο Κώστας Σακκάς πραγματοποιεί απεργία πείνας για περισσότερο από ένα μήνα, καταγγέλλοντας την επί 31 μήνες -πέραν κάθε νόμιμου ορίου- προφυλάκισή του χωρίς τη διεξαγωγή δίκης.

Η κατάσταση της υγείας του, μετά από 38 ημέρες απεργίας πείνας, είναι πλέον κρίσιμη. Ο γιατρός Θ.Καραμπέλης, που ενημέρωσε χθες για την πορεία της υγείας του, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μίλησε για «τελική φάση κατά την οποία εξασθενούν όλα τα όργανα».

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος της Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Δημήτρης Χριστόπουλος τόνισε ότι «δυστυχώς είμαστε σε μια φάση κρίσης της Δημοκρατίας» και κάλεσε τους πολίτες να μην δώσουν άλλοθι «σε αυτούς που είναι υπεύθυνοι για τον εκφυλισμό του πολιτεύματος να μας το χρεώσουν».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι κοινωνικών κινημάτων και πολίτες από διάφορους επαγγελματικούς και κοινωνικούς χώρους που δήλωσαν ότι εάν δεν ληφθεί απόφαση για την αποφυλάκιση του Κ.Σακκά θα προχωρήσουν και οι ίδιοι σε απεργία πείνας μπροστά στα Προπύλαια.


πηγη:epanastatikharistera