Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Μίκης Θεοδωράκης: “Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αναλάβει ρόλο μηχανοδηγού”



Με μεγάλη όρεξη, καθώς βρισκόταν περιτριγυρισμένος από νέους, ο Μίκης Θεοδωράκης έκλεψε, όπως είναι φυσικό, την παράσταση κατά τη χθεσινή παρουσίαση της ταινίας του Αστέρη Κούτουλα Ανακυκλώνοντας τη Μήδεια -και όχι άδικα, αφού βασικός πρωταγωνιστής της είναι η δική του μουσική.
Πολιτικός όπως πάντα ο λόγος του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη, ιδιαίτερα αιχμηρός για την κατάσταση της χώρας, την οποία παρομοίασε με την περίοδο της Κατοχής. Σημείωσε από την αρχή πως ο ίδιος χάρηκε ιδιαίτερα που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. “Μπορεί να αναδειχθεί και πρώτο κόμμα και να αναλάβει τον ρόλο του μηχανοδηγού”, τόνισε, “όμως το θέμα είναι σε ποιες ράγες κυλά το τρένο”. Παρατηρώντας ότι σήμερα τις ράγες αυτές τις ορίζει η τρόικα, είπε πως “αυτό που χρειάζεται είναι να φτιάξουμε εμείς τις δικές μας ράγες, τη δική μας ρότα”.
Σε αυτό το ερώτημα η ταινία δίνει απάντηση υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου, συνέχισε ο Μίκης Θεοδωράκης, την απάντηση μιας χώρας που συνεχίζει να παράγει πολιτισμό. Δεν παρέλειψε να παρατηρήσει ότι ο ιός της κρίσης κάποτε θα φτάσει και στη Γερμανία, με μόνους κερδισμένους τους Αμερικανούς, που θέλουν να βάλουν τη θηλιά στον λαιμό της Ευρώπης, διευκρινίζοντας ότι η ενωμένη Ευρώπη για την οποία μιλά ο ίδιος είναι η Ευρώπη των λαών, της αφθονίας, του πολιτισμού, της ειρήνης.
“Στην Κατοχή και στον Εμφύλιο ήμουν ένοπλος, αν τα κατάφερνα και σήμερα θα ήμουν, όμως δεν έχω πλαίσιο”, είπε τονίζοντας ότι εδώ και τρία χρόνια είναι “πάνω στο άτι της αντίστασης”. “Αυτό που μπορώ να προσφέρω είναι να ενημερώνω τον λαό για το τι είναι το Μνημόνιο, αλλά και ποιος είναι ο πλούτος αυτής της χώρας”, τόνισε, ενώ δεν παρέλειψε να διατυπώσει τα παράπονά του για το Φεστιβάλ Αθηνών, λέγοντας πως είναι “κομμένος” και πως ο διευθυντής του “δεν ξέρει ποιος είναι ο Μίκης Θεοδωράκης”…
Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το νεοναζιστικό φαινόμενο, απέδωσε την ψήφο προς τη Χ.Α. στην απογοήτευση του λαού από την εξουσία και τόνισε ότι θα έπρεπε να απαγορεύεται από το Σύνταγμα. “Είναι ντροπή να είναι βουλευτές. Μολύνουν τον ναό της δημοκρατίας. Αλλά είναι και ντροπή για τον λαό και τη νεολαία μας”.
Μιλώντας για την ταινία του Αστέρη Κούτουλα, αφού είπε πως “σπάει κόκαλα”, χαριτολογώντας δήλωσε πως με αυτήν πήρε τη ρεβάνς του από όλους τους σκηνοθέτες με τους οποίους συνεργάστηκε, αφού, όπως παρατήρησε ο σκηνοθέτης, η πορεία κατασκευής του Ανακυκλώνοντας τη Μήδεια υπήρξε αντίστροφη απ’ ό,τι η συνήθης: ξεκίνησε από τη μουσική του Θεοδωράκη για την όπερα Μήδεια, πάνω στην οποία ο Ρενάτο Τζανέλλα έκανε τις χορογραφίες, για να επιλέξει τελικά ο ίδιος ο σκηνοθέτης και να χτίσει τη φιλμική του γλώσσα πάνω τους. “Προσπάθησα να ακολουθήσω το συναίσθημα της μουσικής και της κίνησης φιλμικά”, είπε, τονίζοντας ότι η ταξινόμηση της ταινίας, που δεν είναι ούτε ταινία μυθοπλασίας ούτε ντοκιμαντέρ, είναι δύσκολη. “Δεν έχω ξαναδεί τέτοια ταινία”, κατέληξε.
Η ταινία Ανακυκλώνοντας τη Μήδεια, με πρωταγωνίστριες την Μαρία Κουσουνή και την Bella Oelmann, θα προβάλλεται από την Πέμπτη στον κινηματογράφο Λαΐς, αλλά και στο Τριανόν, όπου σήμερα στις 8.00 μ.μ. θα δοθεί η επίσημη πρεμιέρα, παρουσία του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη.

πηγη:4news