Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Breaking Νομοσχέδιο για να πάρει ο Snowden Ισλανδική υπηκοότητα






Μια μέρα πριν τα μέλη του ισλανδικού κοινοβούλιου αναχωρήσουν για τις καλοκαιρινές διακοπές, οι ηγέτες τριών πολιτικών κομμάτων κατέθεσαν ένα ειδικό νομοσχέδιο που αν ψηφιστεί, ο Edward Snowden θα γίνει ένας πολίτης της Ισλανδίας.
Το θέμα τέθηκε σήμερα το πρωί από τον βουλευτή και πρώην υπουργός Εσωτερικών Ogmundur Jonasson και θα μπορούσε να αποφασιστεί πριν από το Σαββατοκύριακο.
Μερικοί ανησυχούν ότι αυτό το νομοσχέδιο θα μπορούσε να καθυστερήσει την αλιευτική νομοθεσία που επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή η βουλή της Ισλανδίας που θα πρέπει να ολοκληρωθεί και να ψηφιστεί επίσης αυτή την Παρασκευή.
Παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο υποστηρίζεται από τρία κόμματα, το Brighter Future, Piran (Pirate Party) και το Green Party (Πράσινοι), υπάρχει ακόμα μια πιθανότητα ότι θα μπορούσε να μπλοκαριστεί από το σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό των Συντηρητικών και τα μετριοπαθή κόμματα.
Πολλοί θα εικάζουν υπάρχει περίπτωση να ασκηθεί τέτοιου είδους βέτο, κάτω από την πίεση της Ουάσιγκτον, η οποία έχει ήδη κατηγορήσει πολλές χώρες από τη διεθνή κοινότητα. Οι πολιτικές πιέσεις που άσκησε αυτή την εβδομάδα στην Γαλλία και την Πορτογαλία είχαν σαν αποτέλεσμα οι δύο χώρες να αρνηθούν την προσγείωση του βολιβιανού Προεδρικού Jet στα εδάφη τους.
Θα ήταν μια πραγματικά μεγάλη έκπληξη για όλους να μάθουμε μέχρι το τέλους της αυριανής μέρας, ότι ο Edward Snowden, έγινε Ισλανδός πολίτης. Βέβαια την έκπληξη την ορίζει και την βιώνει ο καθένας διαφορετικά. Σίγουρα για τους αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι ένα κρύο ντους.

Πηγή: iguru.gr