Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Πριν 109 χρόνια (12/7/1904) γεννήθηκε ο Πάμπλο Νερούδα, νομπελίστας Χιλιανός συγγραφέας και ποιητής


Το 1971 του απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας, και λόγω της πολιτικής του δραστηριότητας προκάλεσε αντιδράσεις. 

Ο Πάμπλο Νερούδα (Pablo Neruda), με το φιλολογικό ψευδώνυμο του Νεφταλί Ρικάρδο Ρέγιες Μπασοάλτο (Neftali Ricardo Reyes Basoalto) γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1904 στην πόλη Παράλ τηςΧιλής

Ξεκίνησε να γράφει ποίηση σε ηλικία 10 ετών, αλλά ο πατέρας του τον αποθάρρυνε κι έτσι άρχισε να υπογράφει τα έργα του το 1946 με το ψευδώνυμο Πάμπλο Νερούντα, υιοθετώντας το επώνυμο του γνωστού Τσέχου συγγραφέα και ποιητή Γιαν Νερούντα. Το μικρό του όνομα εικάζεται ότι το πήρε από το Γάλλο ποιητή Πωλ Βερλαίν



Με τον Lorca κι άλλους φίλους ντυμένοι ναύτες, 
το 1934 στο Buenos Aires

Το 1921 μετακόμισε στην πρωτεύουσα, Σαντιάγο, για να σπουδάσει Γαλλική Φιλολογία. Κατά το διάστημα των σπουδών του, εξέδωσε δυο ποιητικές συλλογές: Crepusculario (1923) καιVeinte poemas de amor y una cancion desesperada (Είκοσι ερωτικά ποιήματα και ένα απελπισμένο άσμα, 1924), συλλογή για την οποία έγινε περισσότερο γνωστός. Από το 1927 ως το 1935, διετέλεσε πρόξενος στη Βιρμανία, στην Κεϋλάνη, στην Ιάβα, στη Σιγκαπούρη, στο Μπουένος Άιρες, στη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη. 

Στην Ιάβα γνώρισε και παντρεύτηκε την Ολλανδέζα Μαρύκα Αντονιέτα Χάγκενααρ Βόγκελζανγκ, με την οποία χώρισε μετά από έξι χρόνια, κατά τη θητεία του στην Ισπανία. Εκεί γνώρισε τη δεύτερη σύζυγός την Αργεντίνα Δέλια ντελ Καρρίλ (Delia del Carril), η οποία ήταν είκοσι χρόνια μεγαλύτερή του. 




Η εμπειρία του από τις άθλιες συνθήκες επιβίωσης των ανθρώπων στην Ασία, τα καταπιεστικά καθεστώτα και η φιλία του με το Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα τον οδήγησαν ακόμη πιο κοντά στον κομμουνισμό. Τα έργα του άρχισαν να γίνονται πιο πολιτικοποιημένα, με αποκορύφωμα το Κάντο Χενεράλ, το οποίο έχει μελοποιηθεί από το συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Όταν ο Πρόεδρος Γκονσάλες Βιδέλα απαγόρευσε τον κομουνισμό στη Χιλή, βγήκε ένταλμα σύλληψης εις βάρος του. Για τέσσερις μήνες κρυβόταν στο υπόγειο κατοικίας στην πόλη Βαλπαραΐσο, αλλά κατάφερε να διαφύγει στην Αργεντινή και από εκεί στην Ευρώπη, όπου έζησε εξόριστος από το 1948 ως το 1952. Ανάμεσα στα μέρη που έζησε ήταν και το νησί Κάπρι της νότιας Ιταλίας, γεγονός από το οποίο είναι εμπνευσμένη η ταινία «Ο ταχυδρόμος». 

Κατά την εξορία του, γνώρισε και ανέπτυξε ερωτική σχέση με τη Χιλιανή τραγουδίστριαΜατίλντε Ουρρούτια (Matilde Urrutia), η οποία αποτέλεσε τη "μούσα" του για τα έργα του. Μετά το τέλος της δικτατορίας επέστρεψε στη Χιλή, αφού είχε γίνει πλέον διάσημος παγκοσμίως από τα ποιήματά του. Μετά το δεύτερο διαζύγιό του, παντρεύτηκε τελικά με τηνΟυρρούτια το 1966


Η Ματίλντε Ουρρούτια και ο Πάμπλο Νερούδα 

Το 1971, του απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας, το οποίο παρέλαβε όντας άρρωστος από καρκίνο. 


Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 12 Οκτωβρίου του 1971 στη Στοκχόλμη. 
Ο Πάμπλο Νερούδα (στα δεξιά) αφού έχει παραλάβει το Νόμπελ Λογοτεχνίας (Photo: AFP) 

Βοήθησε το Σαλβαδόρ Αγιέντε στην προεκλογική του εκστρατεία, αλλά πέθανε στις 23 Σεπτεμβρίου 1973, λίγο μετά τη δολοφονία του Αγιέντε από τους πραξικοπηματίες του Πινοσέτ. Ο Πινοσέτ απαγόρευσε να γίνει δημόσιο γεγονός η κηδεία του Νερούντα, ωστόσο το πλήθος αψήφησε τη φρουρά και κατέκλυσε τους δρόμους, μετατρέποντας την κηδεία στην πρώτη δημόσια διαμαρτυρία ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία της Χιλής. Το στρατιωτικό καθεστώς μέχρι το 1990 είχε απαγορεύσει τα έργα του ποιητή. 


Το σημείο όπου έχει ταφεί ο Πάμπλο Νερούδα 

Στις 8 Απριλίου του 2013, 40 χρόνια μετά το θάνατό του, άρχισε η εκταφή του πτώματός του, με σκοπό να εξακριβωθεί αν ο Νερούδα είχε πέσει θύμα δολοφονικής επίθεσης (δηλητηρίαση) από πράκτορες του δικτατορικού καθεστώτος. 

Ο Μανουέλ Αράγια, οδηγός του συγγραφέα, είχε κάνει λόγο για δηλητηρίασή του από μυστικές υπηρεσίες του καθεστώτος Πινοσέτ. 

Οι πρώτες εξετάσεις στα λείψανά του έδειξαν ότι ο καρκίνος του προστάτη από τον οποίο έπασχε είχε προχωρήσει και υπήρχαν μεταστάσεις και σε άλλα σημεία του σώματός του. 

Γραμματόσημο που εκδόθηκε στην Κούβα το 1989, στο οποίο εικονίζεται ο
Πάμπλο Νερούδα, της σειράς "Historia Latinoamericana".


Από το ποιητικό του έργο ξεχωρίζουν:
• «Crepusculario»
• «Veinte poemas de amor y una canciσn desesperada»
• «Residencia en la tierra»
• «Tercera residencia»
• «Canto general»
• «Los versos del capitαn»
• «Odas elementales»
• «Extravagario»
• «Memorial de Isla Negra» και
• «Confieso que he vivido» 

Πηγή: Wikipedia


 

Eπικοινωνία

foxyform