Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Αναβρασμός στους δήμους


Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου αναφορικά με το πρόγραμμα της κινητικότητας και το πλαίσιο των απολύσεων, καθώς οι εργαζόμενοι στους δήμους και στη Δημοτική Αστυνομία κατέρχονται σε κινητοποιήσεις κόντρα στα προωθούμενα μέτρα.

Τόσο η ΚΕΔΕ, όσο και η ΠΟΕ - ΟΤΑ είναι αντίθετες στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου. Οι θέσεις τους, κατά τις εισηγήσεις τους και στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, οδηγούν στο κοινό συμπέρασμα πως το πολυνομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό.

Τελικά αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας των δήμων από την ερχόμενη Δευτέρα, 15 Ιουλίου έως και την Τετάρτη, 17 Ιουλίου.  Στις 15 και 17 Ιουλίου θα λειτουργήσουν οι κοινωνικές υπηρεσίες, ενώ, στις 16 Ιουλίου οι δήμοι θα κλείσουν στο πλαίσιο της γενικής πανελλαδικής απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου όλοι οι αιρετοί θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο Εσωτερικών και θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή, προκειμένου να επιδώσουν ψήφισμα στον πρόεδρο και τα πολιτικά κόμματα.

Άμεσα, η ΚΕΔΕ θα επιδιώξει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για όλα τα επίμαχα θέματα και συνολικά για τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στο πολιτικό σύστημα.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, σοβαρή και αποτελεσματική κινητικότητα σε όλο το εύρος της δημόσιας διοίκησης και δημιουργία πλατφόρμας για ενδοδημοτική κινητικότητα. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει πρόταση για επ' αόριστον λουκέτο των δήμων και παραιτήσεις δημάρχων.


«Αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο ακόμη και ακραίων παρεμβάσεων, όπως οι μαζικές παραιτήσεις δημοτικών συμβουλίων σε όλη τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.




Ο Θέμης Μπαλασόπουλος, πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι τη Δευτέρα τα μέλη της Ομοσπονδίας θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο, προσθέτοντας ότι προσανατολίζονται σε ολονυχτία διαμαρτυρίας την Τρίτη έξω από τη Βουλή, καθώς την Τετάρτη ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο. 

Τέλος, κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ το πρωί της Τρίτης.














Συνεδριάζει η ΚΕΔΕ προκειμένου να αποφασιστεί η περαιτέρω στάση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Μοναδικό θέμα της Συνέλευσης της ΚΕΔΕ οι κυβερνητικές αποφάσεις για την κατάργηση βασικών αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την υπαγωγή σε καθεστώς διαθεσιμότητας των υπαλλήλων τους.

Οι κινητοποιήσεις

Σήμερα

ΠΟΕ - ΟΤΑ: Στάση εργασίας από το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου - Συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία προς τη Βουλή, στις 12:00.

Σάββατο - Κυριακή

Αποχή των δημοτικών υπαλλήλων από τα καθήκοντά τους.

Δευτέρα


Την παραμονή ψήφισης του πολύ-νομοσχεδίου, η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί σε συγκέντρωση στην πλ. Συντάγματος. Η συγκέντρωση ενδέχεται να συνδυαστεί με συναυλία, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο ολονύκτιας παραμονής στην πλατεία.

Τρίτη 


Η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Σε ό,τι αφορά στην αποκομιδή απορριμμάτων, οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους κατά τόπους συλλόγους.

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης


πηγη:zougla
 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ

Eπικοινωνία

foxyform