Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2013

Stella: Το πρώτο ηλιακό οικογενειακό αυτοκίνητο


Την έμπνευση να κατασκευάσουν ένα ηλιακό αυτοκίνητο οικογενειακών προδιαγραφών είχαν φοιτητές από το τεχνολογικό πανεπιστήμιο του Αϊντχόφεν, στην Ολλανδία. Το αυτοκίνητο είναι τετραθέσιο και διαθέτει πολύ ευρύχωρο πορτ μπαγκάζ.

Το όχημα της Solar Team Eindhoven ονομάζεται Stella και η οροφή του καλύπτεται από ηλιακά πάνελ, τα οποία συλλέγουν περισσότερη ενέργεια απ’ όση χρειάζεται ο κινητήρας, διοχετεύοντας το πλεόνασμα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Οι 22 φοιτητές άρχισαν να αναπτύσσουν το αυτοκίνητο μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο και το είχαν έτοιμο μέσα σε μόλις έξι μήνες. Τον Οκτώβριο μάλιστα σκοπεύουν να το στείλουν στην Αυστραλία για να λάβει μέρος στο World Solar Challenge, στο πλαίσιο του οποίου ηλιακά αυτοκίνητα κατασκευασμένα από ομάδες πανεπιστημίων δείχνουν στην πράξη τι αξίζουν διανύοντας σχεδόν 3.000 χιλιόμετρα σε διάστημα μιας εβδομάδας.

Το Stella κατασκευάστηκε από ίνες άνθρακα και αλουμίνιο. Η αυτοδυναμία του φθάνει τα 600 χιλιόμετρα.

Επόμενος στόχος της ομάδας είναι να αποδείξει ότι το Stella αποτελεί μια πλήρη, βιώσιμη πρόταση για οικογένειες που θέλουν ένα «πράσινο» όχημα γι’ αυτό και σχεδιάζουν να υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση πιστοποίησης για χρήση στους δρόμους πόλεων.

Πηγή: naftemporiki.gr
 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ

Eπικοινωνία

foxyform